Premýšľali ste už niekedy nad tým, aké by to bolomať svoju vlastnú reštauráciu? Prechádzali ste sa niekedy po meste a uvažovali nad tým, že by ste si otvorili vlastnú kaviarničku s domácimi zákuskami a skvelou kávičkou? Alebo máte svoj vlastný recept na nejaké super papaníčko a všetci známi vám stále hovoria, že by ste si mali otvoriť vlastnú pekáreň? Nuž, tak 16.mája ste si toto všetko a ešte o trochu viac mohli vyskúšať na vlastnej koži v rámci celosvetovej akcie Restaurant day.DSC_1523

Restaurant Day je oslava jedla , ktorá sa koná štyrikrát do roka, kedy si ktokoľvek môže kdekoľvek na svete otvoriť svoju vlastnú, instantnú reštauráciu. A ani kopec prevádzok na Slovensku, či už tých profesionálnych, alebo čisto „amatérsko-domáckych" sa nenechalo zahanbiť a pop-up reštaurácie začali v jednu májovú sobotu vyrastať ako huby po daždi.

Majú choré srdiečko, ale chcú byť ako iné deti
Chýba ešte 2 544,27 €

Majú choré srdiečko, ale chcú byť ako iné deti

Klub detskej nádeje

Pomôžte svojím darom 70 malým pacientom s kardiologickým ochorením. Vďaka vám zažijú atmosféru na letnom tábore a iné pekné zážitky.

Tento rok sa ku globálnej komunite „šéfkuchárov bez čapice" pripojil aj náš Klub Detskej Nádeje.

A tak sme niekoľko týždňov pred štartovým signálom rozmýšľali, vymýšľali, plánovali a organizovali a potom sme tvorili, písali, strihali a lepili. A zháňali. A zvolávali. A upratovali. No a nakoniec sme varili a piekli.

A výsledok? No ak ste náhodou v druhú májovú sobotu išli okolo priestorov UPeCe v Mlynskej doline a videli obrovitánsky hrniec s bublajúcou polievkou, tak to nie zlá ježibaba chystala kotol na uvarenie Janka a Marienky, ale náš tím na čele so šéfkuchárom Jožkom práve chystal jednu zahraničnú chuťovku. Mimochodom, jej dopravenie na miesto určenia (alebo skôr zjedenia) sa rovnalo menšej logistickej rošáde :D.

DSC_1474

Všetci, ktorí popoludní zablúdili do historického centra Bratislevy a išli oko Domu Quo Vadis, mohli vidieť, počuť a hlavne cítiť omamné vône, chute a tvary tých najrozmanitejších dobrôt od výmyslu sveta a poctivej domácej výroby.

Keďže časť organizátorov bola pred nejakým časom vo Fínsku a vrátili sa odtiaľ s hlavou plnou nových zážitkov a žalúdkom plným nových chutí, niesol na náš Restaurant day trochu v duchu motta „Slovakia meets Suomi".

Takže hneď za vchodom návštevníkov upútal už vyššie spomínaný mega hrniec, v ktorom si spokojne bublala tradičná fínska lososová polievka. Bola podávaná v miske v hojnom množstve spolu s fínskym chlebom a posypaná čerstvo nasekaným pórom.

Bola skutočne výborná a všetci si jednotne pochvaľovali. A pán šéfkuchár dokonca dostal aj pamätný kompliment priamo od ozajstnej Fínky, ktorá zhodou okolnosti zavítala na našu akciu – že polievočka je to ako od jej starej mamy.

O pár metrov ďalej všetkých jedákov potom čakalo sladké šialenstvo – čokoládovo-čokoládový cheescake s čokoládou, palacinky s tvarohom, kokosom a lekvárom, muffiny od výmyslu sveta – citrónové, ovocné, vanilkové, čokoládové brownie. Pre tých zdravšie sa stravujúcich sme tu mali aj špaldové muffiny a avokádový puding. A Fínsko neobišlo ani dezertný kútik a zastupovali ho tu tradičné fínske korvapuusti.

DSC_1538

Kto mal chuť doplniť tekutiny, mohol tak urobiť pri domácom bare Quo Vadisu a vybrať si zo širokej škály nealko nápojov, kávičky či čajíku, ktoré boli podávané miestnym dobrovoľníkmi a prevádzkarom a čašníkom v jednej osobe, sympatickým a večne usmiatym Pablom zo Španielska.

A keďže cieľom celej akcie bolo nielen zvýšenie priemerného počtu prijatých kalórií našich návštevníkov, ale aj oboznámenie verejnosti s našim združením a jeho činnosťou, boli pripravené aj rôzne aktivity pre všetky vekové skupiny.

V jednej časti bol pripravený workshop pre tých najmenších, kde si deti mohli vytvoriť svoje vlastné potravinové výtvory zatiaľ čo dospeláci sa mohli o pár metrov ďalej porozprávať pri kávičke o dôležitých dospeláckych veciach. Alebo o deťoch :).

P1080904

Kto mal záujem, mohol si na premietacom plátne pozrieť fotografie a počítačovú prezentáciu činnosti a akcií KDN.

Spoluorganizátorka Lucka si neskôr aj poctivo zastala svoju úlohu pri návšteve oficiálnej fotografky z Pontisu, ktorá s Luckou urobila aj krátky rozhovor. A samozrejme, neodolala koláčiku.

A ako nám pribúdali „liky" na facebookovskom profile a ubúdalo polievky a koláčov, postupne sa napĺňala aj kasička s dobrovoľnými príspevkami. Pretože Restaurant day je skôr o spoluvytváraní komunity a zdieľaní nových zážitkov ako o zisku, takže „cena" každej dobrôtky bola len odporúčaná a všetky príspevky boli založené na báze dobrovoľnosti. Takže každý prispel, koľko mohol a koľko uvážil za rozumné. A tak sa stalo, že sa v našej kasičke stretli 50centovky s 10eurovkami. My sme sa, samozrejme potešili každému jednému, či menšiemu alebo väčšiemu príspevku, pretože celý výnos z tejto akcie išiel a pôjde na organizáciu letného tábora pre malých kardiologických pacientov.

DSC_1483

A keďže akcia mala úspech nielen medzi členmi a priaznivcami KDN, ktorí mali super príležitosť sa opäť raz stretnúť , všetci takpovediac na jednej kope, ale aj medzi návštevníkmi, ktorých pozitívne ohlasy nás veľmi tešia, táto akcia určite nebola posledná a ďalší Restaurant day si isto nenecháme ujsť.

Tak príďte aj nabudúce, radi vás uvidíme. A my vymyslíme opäť nejaké zaujímavé dobroty, slané aj sladké, zdravé aj tie menej :). Poďte sa dobre napapať za dobrovoľný peniaz a podporiť dobrú vec. No proste samé dobré veci. A niekto to pojesť aj tak musí :).

Tešíme sa na vás pri najbližšom Restaurant Day

Vaši KDNkári :).