Gurmánske zážitky v kamarátskej atmosfére, aj tak by sa dala definovať uplynula sobota. 11 dobrokrajinných organizácií hostilo svojich priateľov, podporovateľov či náhodných okoloidúcich. Dobrá krajina sa totiž opäť stala súčasťou celosvetového „festivalu jedla“ – Restaurant Day.

6 reštaurácii v Bratislave a ďalších 5 po celom Slovensku sa chystalo na Restaurant Day už niekoľko týždňov. Prípravy sprevádzala radosť a nadšenie pri vymýšľaní netradičného menu, miesta a programu.

Napríklad divadelný súbor Stopy snov okrem výborných jednohubiek pripravil pre návštevníkov aj komentovanú prehliadku divadla Ticho a spol, v ktorom pôsobí. Napriek tomu, že priestory divadla sú rodinné, prehliadka bola zaujímavá aj vďaka jedinečnému komentovaniu koordinátorky Martiny Jakubcovej a i pre prekvapenie, ktoré čakalo návštevníkov pri vstupe na pódium. Odskúšali si tak, ako chutí búrlivý potlesk a hra divadelných svetiel.

Dobrá krajina
Chýba ešte 6 007,14 €

Dobrá krajina

Nadácia Pontis

Dobrá krajina je darcovská platforma, na ktorej nájdete vyše 50 skvelých overených projektov a tisíce ochotných ľudí podporiť pozitívnu zmenu okolo nás. Aj vy môžete niečo zmeniť. Vyberte si projekt a tvorte s nami lepšiu, vzdelanejšiu, vnímavejšiu a transparentnejšiu krajinu.

„Bolo pre nás príjemné stretnúť ľudí, ktorí v našom divadle doteraz neboli. Navyše sme sa týmto spôsobom chceli poďakovať aj divadlu Ticho a spol., v ktorom hráme už 5 rokov,“ vysvetlila Martina Jakubcová.

Varili aj utečenci

Chuťové poháriky si mohli otestovať návštevníci reštaurácií v réžii Ligy za ľudské práva a Človeka v ohrození. Svojim menu chceli poukázať na to, ako chutia exotické jedlá. V bratislavskej Kunsthalle sa odprezentovali národné jedlá utečencov zo Sýrie a Afganistanu, ktoré sami pripravovali. Ako povedala Zuzka Števulová z Liga za ľudké práva, návštevníci mohli vidieť, že utečenecké rodiny sú obyčajné rodiny s malými deťmi, ktoré žijú rovnaký život, ako my ostatní.

O svoj príbeh pre RAW koláčiku sa podelili živé knihy z Amnesty International. „Atmosféra v reštaurácii bola komorná, ale veľmi príjemná. Veľmi som ocenil osobný prístup, ktorý mali ku každému návštevníkovi. So živými kniham, čo bol vlastne človek s výnimočným životným príbehom, sme sa rozprávali priamo za kaviarenským stolom. Vďaka čomu som sa mohol jednoducho opýtať na všetko, čo ma zaujímalo. Bol to veľmi príjemný formát,“ zhodnotil návštevník Marek.

Restaurant Day v bratislavskom Dome umenia v podaní utečencov

Restaurant Day v bratislavskom Dome umenia v podaní utečencov

Človek v ohrození pripravoval palacinky s originálnymi prísadami na dvore svojho centra

Človek v ohrození pripravoval palacinky s originálnymi prísadami na dvore svojho centra

Na záhrade – ako doma

Bohaté menu ponúkli aj združenia Vagus a Liga proti rakovine. Reštauráciu si otvorili vo vlastných dvoroch pri centrách, v ktorých pôsobia. Vagus ponúkal okrem skvelej kávy a výborných limonád aj thajské streetworkové jedlo Pad Thai. Liga proti rakovine zase pripravila Guláš a la Liga a grilované dobroty. Návštevníci si tak zažili atmosféru rodinnej grilovačky. „Restaurant Day bola pre nás výborná príležitosť, ako dať vedieť iným o svojej práci, ukázať im zákulisie našej organizácie a predstaviť naše projekty. Tiež je to originálne gesto, ako sa poďakovať ľuďom a partnerom, ktorí nás už dlhé roky podporujú,“ povedala Mirka Džupinová, PR manažérka Ligy proti rakovine.

Na záhrade centra Ligy proti rakovine vládla skvelá pohodová atmosféra

Na záhrade centra Ligy proti rakovine vládla pohodová atmosféra


Počas Restaurant Day Vagus oslávil svoje 5. narodeniny

Posilnili súdržnosť

Krásna komunitná akcia sa vykľula v obci Vinodol, sídla združenia občanov miest a obcí Slovenska. Po minuloročnom úspechu členovia združenia sa s nadšením opäť pustili do varenia Protikorupčného guláša, Samosprávnych halušiek či ďalších špecialít. „Náš Restaurant Day dopadol podľa očakávania výborne, ak hodnotíme spoločenský dopad a posilnenie súdržnosti členov a sympatizantov ZOMOS-u. Výrazne sa posilnil vzťah k obci a jej obyvateľom, mnohí sa nakoniec zdržali až do polnoci,“ zhodnotil Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska.

Prišli všetky generácie

Každé tretie sústo, ktoré zjeme, muselo byť pred tým opelené a niektoré plodiny by bez opelenia včelami postupne vyhynuli. Aj toto sa dozvedeli návštevníci reštaurácie Včelárov obed v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou. Okúsili dva druhy menu. Jedno zložené zo surovín, ktoré museli byť opelené včelami, či inými opeľovačmi a druhé také, ktoré bolo opelené bez ich pomoci. „Do našej jednodňovej reštaurácie prišlo oveľa viac ľudí, ako sme očakávali. Minulý rok nás ani len nenapadlo, že si vlastnú reštauráciu môžeme otvoriť aj my a báli sme sa, či prilákame dostatok ľudí. Vôbec sme nečakali, že ich bude až tak veľa. Prišli z väčších vzdialeností a iných okresov, aj miestni. Boli medzi nimi bábätká, aj 88-ročná pani, ktorá kedysi tiež včelárila,“ priblížil Dávid Turčáni z o. z. kRaj.

Ďalšie reštaurácie sa otvorili v Trenčíne, Prešove či Malackách. Ich návštevníci, ale aj organizátori ocenili lokálny charakter podujatia. Napríklad v Malackách i v Trenčíne sa Restaurant Day pred tým nekonal, preto to bola pre miestnych príjemná novinka. V Prešove bol celý deň ladený v téme inakosti. Organizátorom sa tak podarilo poukázať na mnohé formy inakosti, ktoré zobrazli napríklad farebným pudingom v dukatových buchtičkách, či pri súťažení za pomoci invalidného vozíka.

Vďaka štedrosti návštevníkov sa nám podarilo vyzbierať spolu 4 707,95 €!

ĎAKUJEME!

V parku v centre Malaciek vyrástla jednodňová reštaurácia

Malačania svoj prvý Restaurant Day veľmi ocenili

Aj vďaka včelám si v Liešnici mohli pochutiť na skvelom jedle

Prišli malí i veľkí

Divadelné jednohubky potešili brucho i oko

Prehliadka divadla zahŕňala aj vstup na pódoium za účasti silného potlesku

V Prešove si pochutili na dobrotách z hrnčeka

Živé knihy absolovali osobné rozhovory s návštevníkmi