Sme veľmi vďační, že sme mohli byť súčasťou projektu Dobrá krajina v roku 2019. Veľmi nám pomohlo, že sa o nás dozvedeli ľudia z celého Slovenska a fandili nám. Okrem posielania darov sa niektorí zúčastnili aj dobrovoľníckych aktivít a kurzov, ktoré organizujeme.

Dary sme použili na zabezpečenie zachytávania dažďovej vody v Sade u Harušťákov. S dobrovoľníkmi sme na jednom z kurzov vybudovali vyvýšené zeleninové záhony. Vďaka polievaniu sme mali vlastné reďkovky, cibuľu, paradajky, kôpor chilli papričky a ešte stále máme uskladnené tekvice. Aj mladé ovocné stromčeky sme vďaka uskladnenej dažďovej vode v lete poriadne poliali. Ďalej sme peniaze použili na pokrytie nákladov pri upcyclingu vínových fliaš, ktoré predávame v Dobrom obchode pod značkou Druhý dych. Sme veľmi radi, že aj vďaka Dobrej krajine môžeme hostiť ľudí celého sveta. Spoznávajú tak našu krajinu a tradíciu ovocinárstva.

Rok 2020 sme začali už 2. januára workshopom tajomstva nanášania hlinených omietok.

Počas vyše desiatich dní pod vedením majstra Ľuboša Kreppla sme dokázali oživiť toto tradičné remeslo. Ľuboš je na slovo vzatý odborník a žije tradičným staviteľstvom. Už pri raňajkách začal básniť o hlinenej omietke a neustal ani po večeri. Rozoberal s naším zahraničným hosťom Marcom z Francúzska kamenné hrady. Viacerí prišli a priložili ruku k dielu. Získali novú zručnosť. Nabudúce už asi vystavíme certifikáty, lebo každý si vyskúšal viaceré etapy práce. Obnoviť tradičný dom je zložitejšie ako zbúrať ho a postaviť nový. My sme sa rozhodli ísť dlhšou cestou a zachovať tradičnú kopaničiarsku architektúru. Veríme, že sa nám to vráti v rámci energetického štandartu a trvalej udržateľnosti života. Omietali sme bývalú krčmu, kde v budúcnosti plánujeme komunitné centrum. Murivá sú v spodnej časti kamenné, vyššie z nepálenej tehly. Použili sme hlinenú omietku z ílu a piesku. Povrchová úprava je hrubá zapucovaná špongiou. Finálnu vrstvu sme doplnili nasekanou ovsennou slamou. Priznané tehlové a kamenné prešpárované murivo fixujeme roztokom vodného skla.

Radostná práca
Chýba ešte 1 800 €

Radostná práca

Radostná práca

Z mesta na kopanice. Sad u Harušťákov začal minulý rok písať svoj príbeh. Od tej doby rastieme, okrem starých odrôd ovocných stromov pribudli aj ovečky. Tento rok nastal čas na spracovanie úrody. Pomôžte nám budovať komunitu, ktorá dostane jedinečné ovocné chute späť na náš stôl.

Pôvodný stav

Výsledok vytrvalej práce s hlinou






Všetci v plnom nasadení a majster na piedestále


Orezávanie stromov

Kurz, cena 35 €

Pomológ Bruno Jakubec nás naučí prerezávať stromy a brať vrúble. Povieme si čo a ako, prerežeme ovocné stromčeky, ktoré sme vysadili v novembri 2018 a 2019. Vyskúšame si orezať aj staré ovocné stromy. Nezabudnite si teplé oblečenie a záhradkárské nožnice. Súčasťou kurzu je aj teoretická časť a občerstvenie.

Suchý múrik Dobrovoľnícka aktivita

Čo so záhradkou, ktorá je v kopci? Príďte nám pomôcť postaviť kombináciu suchého múrika a vyvýšeného záhonu. Je priaznivá pre endemitné druhy Bielych Karpát. Keďže je sad vo svahu bude mať záhon aj funkciu zadržiavania vody. Nové krajinárske prvky zvýšia biodiverzitu teda počet živočíšnych i rastlinných druhov. Akcia bude pod odborným vedením pomológa Bruna Jakubca.

Dažďová voda

Ako zachytávať dažďovú vodu v praxi? Priemerná spotreba vody na osobu na Slovensku je približne 130litrov denne, no asi polovica z toho by sa dala nahradiť dažďovou vodou. Príďte nám pomôcť sprevádzkovať nádrže na vodu. Možno si vyskúšame urobiť aj swale, priekopu na zadržiavanie vody na pozemku.

Sochy v sade

Kurz, cena 35 €

Sad nie je len zásobáreň ovocia. Je to aj miesto, kde je radosť posedieť. Nastal čas na umenie. Z dreva vytvoríme plastiky, ktoré sa stanú súčasťou tohoto miesta.

SENÁ

Kosba prvého sena – mládze sa podľa podnebných podmienok začína koncom júna začiatkom kvitnutia trávy. Tráva sa kosí kosou na riadky ktoré za koscom ženy rozhadzujú hrabľami alebo vidlami. Aby tráva rýchlejšie schla viackrát ju obrátime. Suché seno zhrabeme do veľkých kôp alebo menších kôpok.

JÚL pojazdná muštáreň – kurz muštovania

AUGUST – zber ovocia, muštovanie starých odrôd s pomológom

SEPTEMBER – výsadba maku

OKTÓBER sušenie a zaváranie plodov Bielych Karpát s bylinkárkou

NOVEMBER upratovanie v sade, správne zazimovanie stromov