Hummus:

Vyjdime z Ulity
Chýba ešte 1 934,02 €

Vyjdime z Ulity

Ulita

Sídlisko Kopčany je trochu zabudnutou časťou Petržalky. Časťou plnou detí a mládeže, ktorí ale nemajú kde zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Preto je tu už 14 rokov Komunitné centrum Kopčany, ktoré im poskytuje širokú ponuku aktivít.

1 konzerva/400g cíceru

3 lyžice tahini (sézamovej pasty)

2 lyžice studenej vody

2 lyžice olivového oleja

1-2 strúčiky cesnaku

Šťava z ½ citrónu

Soľ

Čierne korenie

Ak máme sušený cícer, musíme ho najprv dobre uvariť. To znamená niekedy skoro aj dve hodiny, aby bol uvarený naozaj do mäkka. Cícer následne scedíme, čo spravíme aj v prípade konzervovaného cíceru. (Tip: nevyhadzujte túto vodu, dá sa využiť napr. ako náhrada vajíčok vo vegánskych pokrmoch apod. Vygooglite si "aquafaba".)

Cícer si hodíme do mixéra alebo ručným mixérom rozmixujeme do hladka. Niekedy je vhodné pridať kúsok ľadu alebo 2-3 lyžice studenej vody, ktorá vytvorí peknú hladkú konzistenciu.

Ďalej do cíceru pridáme všetky ostatné ingrediencie a opäť mixujeme, až pokiaľ nie sú dobre rozmixované a pomiešané. A hummus je na svete!


Za'atar:

Zmes byliniek za'atar

Olivový olej

Za'atar je bylinka veľmi podobná oreganu, ale tento názov je rozšírený najmä v súvislosti so špeciálnou zmesou byliniek (za'atar, oregano, tymián) so sezamom, sumacom, soľou a prípadne inými koreninami. Táto zmes byliniek je rozšírená po celom blízkom východe a ľudia ju tam konzumujú takmer denne.

Palestínčania si najradšej za'atar zmiešajú iba s trochou olivového oleja a túto zmes si natierajú na chlieb alebo ju používajú ako dip.


Tahini:

3 kopcovité lyžice tahini (sezamová pasta)

1 strúčik cesnaku

5-6 lyžíc studenej vody

1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžica olivového oleja

Soľ

Čierne korenie

Tahini je sezamová pasta, ktorá sa už aj u nás dá pomerne bežne kúpiť v obchode. Ak máte doma ale dobrý mixér, je neuveriteľne jednoduché si ju vyrobiť aj doma. Kúpte si sezam, hoďte ho do mixéra a mixujte asi 10 minút. Jednoduchšie to ani nemôže byť :)

V Palestíne však tahini väčšinou pripravujú ako dip, resp. pastu, ktorú opäť jedia s chlebom a inými pokrmami. Tahini zmiešajte s pomerne veľkým množstvom vody. Najprv sa vám bude zdať, že zmes zhustla. Miešajte však ďalej a pridávajte vodu, až kým sa vám nebude konzistencia pozdávať. Mala by byť pomerne tekutá, ale nie až tak, ako napr. olej.

Ďalej do zmesi primiešajte roztlačený cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa vlastnej chuti.


Pita:

Pita je typický arabský chlieb, ktorý vyzerá skôr ako placka. My sa priznáme, že sme si pitu nevyrábali, ale sme si kúpili už pripravenú. Tiež je to vec, ktorá sa už pomerne ľahko dá zohnať aj na Slovensku.

V Ulite sme hodovali ako tradične v Palestíne. Odtrhli sme si kúsok pity a namočili do niektorého z dipov. A takto sme to striedali :) Deti boli najprv z nových chutí prekvapené a na niektoré z nich si len ťažko zvykali :) Niektoré deti a pracovníci Ulity si však na palestínskych dobrotách naozaj pochutili a Kamilovi za super večer ďakujeme!