Tento krát sme sa rozhodli, že deti zoberieme na výlet mimo Kopčian. Navštívili sme komunitné centrum Mareena, s ktorým v poslednej dobe veľa spolupracujeme a kde sa nám veľmi páči. Mareena je komunitné centrum určené najmä pre cudzincov žijúcich na Slovensku, ale samozrejme aj pre Slovákov, ktorí sa chcú s cudzincami zoznámiť a spoločne sa podieľať na rôznych aktivitách.

Na výlet išlo s nami 5 detí vo veku 10-13 rokov a v Mareene nás čakal príjemný Rohli z Afganistanu a Andrej, ktorý v Mareene pracuje. Pustili nám afgánske pesničky a spoločne sme sa pustili do prípravy jedla. Deti sa s radosťou zapojili do krájania zeleniny a ešte viac ich bavilo vaľkanie cesta.

Vyjdime z Ulity
Chýba ešte 1 934,02 €

Vyjdime z Ulity

Ulita

Sídlisko Kopčany je trochu zabudnutou časťou Petržalky. Časťou plnou detí a mládeže, ktorí ale nemajú kde zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Preto je tu už 14 rokov Komunitné centrum Kopčany, ktoré im poskytuje širokú ponuku aktivít.

Pomedzi to, ako sme varili, nám Rohli porozprával niečo o sebe. Na Slovensku je už pár rokov a veľmi sa mu tu páči. Študuje tu na vysokej škole a učí sa po slovensky, čo už ale teraz celkom dobre ovláda. Rohli je tiež vyučený kuchár a tak nás naučil obľúbený afgánsky recept, ktorý je síce jednoduchý na prípravu, ale veľmi chutný. Rohlimu aj Andrejovi za návštevu a pohostenie ďakujeme, deťom sa veľmi páčilo. Dúfame, že čoskoro prídeme znova!


A teraz, hor sa do receptu:

Afgánske bolani:

Cesto:

500 g hladkej múky

250 ml vody

1 lyžička soli

1 lyžička olivového oleja

Náplň:

Šampiňóny

Pór

Paprika

Soľ

Čierne korenie

Dip:

Biely jogurt

Koriander

Sladká paprika

Cesnak

Soľ

Najprv si pripravíme cesto- zmiešame múku so soľou. Potom postupne pridávame olej a vodu až kým sa cesto nelepí na steny misky. Miesime asi 10 minút, a potom umiestnime do jemne naolejovanej misy, prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi hodinu.

Potom si pripravíme zeleninovú náplň. Zeleninu očistíme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, okoreníme a podusíme. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.

Z cesta si postupne odobernáme malé kúsky a vyformujeme guličky v priemere asi 7 cm. Z každej guličky vyvaľkáme placku, ktorú spolovice naplníme časťou náplne. Druhou polovicou placky prekryjeme náplň a na okrajoch cesto zlepíme, aby náplň nevytekala. Takto vytvorené placky opekáme na rozpálenom oleji na panvici. Z každej strany placku opekáme iba pár minút, kým nie je chrumkavá a hnedá.

Na koniec si ešte k plackám pripravíme dip. Do jogurtu nakrájame koriander na malé kúsky, pridáme soľ, sladkú papriku a cesnak (buď sušený alebo čerstvý).

Bolani má veľa rôznych podôb, náplň, aj dip môžu byť v podstate akékoľvek, je to len na vašej kreativite a chutiach. My sme vám predstavili recept, ktorý sme si pripravili s Rohlim. Dobrú chuť!