Minulý rok sme v rádiu počuli o zaujímavom podujatí Restaurant Day, keď si každý, kto má vzťah k jedlu a vareniu môže na deň otvoriť svoju reštauráciu a zistiť tak, či ako kuchár za niečo stojí. Projekt nás veľmi zaujal, ale smutne sme si vraveli, no jasné, v našom regióne sa nič podobné nekoná:( No vôbec nás vtedy nenapadlo, že o rok by jednodňová reštaurácia mohla vzniknúť aj na lazoch a ešte k tomu u nás!

Keďže sa venujeme vzdelávaniu o význame včiel aj iných opeľovačov, rozhodli sme túto dôležitú tému ľuďom priblížiť práve cez jedlo a zapojiť sa tak do medzinárodného podujatia Restaurant Day. Veď jesť predsa musí každý a ešte k tomu to môže byť aj príjemná udalosť na zoznámenie sa so včelami aj s novými ľuďmi. V spojitosti so včelami si väčšinou najprv predstavíme sladký a najmä zdravý med, no hlavný a nenahraditeľný prínos včiel spočíva v opeľovaní. Predsa každé tretie sústo čo zjeme muselo byť pred tým opelené a niektoré plodiny by bez opelenia včelami postupne vyhynuli. Preto sme si pripravili dva druhy menu. Jedno také, ktoré sa skladalo zo surovín, ktoré museli byť opelené včelami, či inými opeľovačmi a druhé také, ktoré bolo opelené bez ich pomoci. Samozrejme, to druhé menu nebolo také pestré a zaujímavé, hoci prekvapivo, návštevníkom chutilo a viacerí si pýtali recept. No ale asi by nás predsa len nebavilo jesť každý deň iba varené obilniny. Našu jednodňovú reštauráciu sme nazvali Včelárov obed a zjavne viacerí si kládli otázku, čo máva včelár na obed aj či varí sám. Včelár dodal med a na pomoc mu prišli dobrovoľníci z Miestnej akčnej skupiny Malohont, pretože bez nich, podobne ako bez včiel, by sa nám ten obed nepodarilo včas uvariť ani obslúžiť toľkých návštevníkov. Prišlo totiž oveľa viac ľudí, ako sme očakávali. Síce nás minulý rok ani len nenapadlo, že si vlastnú reštauráciu môžeme otvoriť aj na Liešnici, pri Kokave nad Rimavicou no už vôbec sme nerátali s tým, že prídu aj nejakí hostia. A už vôbec sme nerátali s tým, že ich bude až tak veľa. Hostia prišli z väčších vzdialeností a iných okresov, aj miestni. Boli medzi nimi bábätká, aj 88 ročná pani, ktorá kedysi tiež včelárila. Bol krásny slnečný deň a tak k vyčareniu príjemnej atmosféry v krásnom prostredí lesov a lúk nebolo treba až tak veľa.

Včelia kRAJina
Chýba ešte 4 654,34 €

Včelia kRAJina

kRaj

Vo Včelom kRaji vieme o včelách VČELYčo a s veľkou radosťou sa o naše vedomosti delíme s ostatnými. Pomôžte aj vy s budovaním prvej vzdelávacej včelnice a environmentálneho centra venovaného opeľovačom.

Hostí sme privítali prípitkom z medoviny, ktorá samozrejme nesmela chýbať pri Včelárovom obede. Pre niektorých hostí bola medovina hlavným lákadlom (samozrejme nie práve tých na obrázku:)

Hoci návštevníkov prišlo viac ako sme očakávali a hostia tak museli chvíľku čakať kým boli obslúžení, zjavne im to nevadilo, ešte sa pri tom aj takto pekne usmievali:)

Do našej reštaurácie sa prišiel pozrieť aj slovenský rozhlas RTVS. (krátku reportáž z Včelárovho obeda si môžete vypočuť aj z archívu od 10:50tej minúty https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1124/448281 )

Počas dňa bol vystavený aj pozorovací presklený úľ, kde hostia mohli sledovať včely zblízka bez strachu z uštipnutia. Po obede sme návštevníkom predviedli ako sa z plástov plných medu získava med. Niektorí návštevníci tak medobranie zažili prvý krát.

Najodvážnejší (či skôr najzvedavší?) návštevníci si vyskúšali aj ako sa rôznymi nástrojmi odviečkováva plást s medom.


Pri odviečkovávaní plástov s medom vzniká aj "odpad", medová žuvačka, ktorá starším návštevníkom pripomenula detstvo, keď pri vytáčaní medu pomáhali starému otcovi a za odmenu mohli cmúľať medové kúsky plástov. Pre tých najmenších to bola síce nová skúsenosť, no medové žuvačky sa im hneď zapáčili a s radosťou ich ochutnávali.

Po vložení plástov s medom do medometu boli všetci zvedaví na "medový dážď" kedy sa med z plástov konečne uvoľní a začne tiecť po stenách medometu.

A samozrejme, každý bol najviac zvedavý na to koľko medu sa vytočí z troch plástov, ale najmä na to ako bude chutiť.

Hoci to bol pre nás pomerne náročný deň, návštevníci sa s nami lúčili so slovami, že radi prídu aj o rok. Sme radi, že sme tak hosťom mohli pripraviť chutný obed aj zaujímavý program a že odchádzali z Včelieho kRaja najedení, oddýchnutí a spokojní a hlavne aj o čosi múdrejší. Našim cieľom je totiž propagovať význam včiel pre krajinu aj náš pestrý jedálny lístok. Restaurant Day a Včelárov obed tak bol príjemným programom ako poukázať na tieto malé okrídlené pomocníčky a skĺbiť tak vzdelávanie s oddychom. Veríme, že aj vďaka podujatiu budú mať včely opäť o čosi viac priaznivcov a aj naša ďalšia činnosť bude vytvárať nové priateľstvá medzi ľuďmi a opeľovačmi. Výťažok z podujatia použijeme na stavbu včelína, kde plánujeme viacero vzdelávacích, ale aj kulinárskych podujatí súvisiacich s témou opeľovania krajiny. Ak ste zvedaví, ako postupujeme so vzdelávaním aj výstavbou včelína, sledujte našu činnosť, budeme vás pravidelne informovať. Podporením nášho projektu nám s výstavbou včelína môžete pomôcť aj Vy.